Vloeibaar en Onuitputtelijk

07-12-2020

Oorspronkelijk geplaatst op

Door Caroline van Wijngaarden en Jan den Boer

Caroline van Wijngaarden en Jan den Boer geven tantratrainingen en relatie-coaching. Jan sinds 1994 en Jan en Caroline samen sinds 2008. Zij publiceerden een aantal boeken, hun nieuwste boek is Tantra, het geheim van de liefde (Uitgeverij De Driehoek, 2019).

Dit artikel vertegenwoordigt de visie van de auteur, deze hoeft niet overeen te komen met de visie van TantraWijzer.

Je eeuwige bron van liefde én seks

Bevredigd en toch niet tevreden? Herken je dat? Veel relaties starten vol vuur, liefde en passie. Je smelt samen. In je leven, én in je slaapkamer. Wie slim is en de zaak niet laat versloffen heeft na een paar jaar waarschijnlijk nog steeds een prima seksleven. Terwijl het houden van steeds mooier en groter wordt en er steeds meer is dat je verbindt. Maar toch heb je na het vrijen soms dat gevoel…
De sinds zes jaar getrouwde Allisa (35) liet het er niet bij zitten en ging samen met haar man Jaime (42) op zoek naar een liefde die wél altijd blijft stromen. Om te ontdekken of er meer mogelijk is dan romantische liefde en doelgerichte seks.

En weer ligt ze wakker. Allisa heeft net lekker gevreeën met haar man, Jaime. Hij ligt naast haar te slapen, maar zij voelt onrust en gaat uit bed. Ze pakt haar mobiel en stuurt een appje naar haar beste vriendin, Cheryl: “Ik heb net seks gehad, klaargekomen, maar toch niet tevreden.” Ze ziet dat haar vriendin haar bericht opent, maar het duurt even voordat er een antwoord komt, maar Cheryl is ‘aan het tikken’. Dan volgt er een hele lange app: ‘Net een video op YouTube gezien. Over ‘genieten van het verlangen’. Ik dacht hoe dat zou voelen en vroeg me af hoe het zou zijn om te beginnen met vrijen en dan samen op tijd te stoppen, maar wel dicht bij elkaar te blijven en het verlangen samen vast te houden. Ik heb het geluk dat ik een sterk inbeeldingsvermogen heb en in gedachten stelde ik het me voor. Ik voelde me heerlijk ontspannen toen de gedachten vanzelf kwamen. We bleven elkaar voor het eerst echt lang aankijken. Ik zag alleen maar zijn mooie ogen. Eerst voelde ik nog verlangen om te bewegen, maar dat was niet de bedoeling. Ik wilde de oefening goed doen. Dus die gedachte liet ik los. Vervolgens moest ik glimlachen om deze situatie. Ik vond het best komisch. Daarna zag ik in gedachten alleen nog de intimiteit van het aankijken en ik werd heel stil van binnen. Het voelde zo bijzonder. Ik voelde de stilte in de rust en de rust in de stilte.”
Tot haar verbazing voelt Allisa tranen over haar wangen stromen. Ze begrijpt precies wat Cheryl bedoelt. Alsof ze altijd geweten heeft dat dit bestaat, maar niemand het haar ooit verteld heeft. Ze gaat terug naar bed en kijkt naar Jaime. Ze voelt haar diepe liefde voor hem, ze voelt zich verstillen en valt dan in slaap.

Minder doen, meer voelen

De volgende dag zit Allisa samen met Cheryl op een terras in de zon. Ze kennen elkaar al lang, ze hebben allebei ruim 12 jaar een relatie en kinderen van dezelfde leeftijd: tussen de 6 en de 10. Allisa heeft inmiddels ook de video op YouTube bekeken. Over de romantische en heftige seks in het begin van een relatie, die ze allebei zo goed kennen. Ze vertellen voor de zoveelste keer aan elkaar hoe spannend het was om op het strand te vrijen, of in de auto. Maar dat gebeurt al lang niet meer. Het vrijen is nog steeds fijn, maar er lijkt steeds meer iets te ontbreken. Deze video raakt aan een diep verlangen. Minder moeten ‘doen’ en meer voelen.
Allisa vertelt dat ze na het appje gisteren moest huilen, maar ook hoe gelukkig ze ervan werd. Ook Cheryl is in de ban van de video, en kan eigenlijk niet stoppen met fantaseren. Alsof ze verliefd is. Ze spreken af dat ze het allebei gaan uitproberen met hun partner. Stoppen tijdens het vrijen, en kijken wat er dan gebeurt. ‘Benieuwd naar onze volgende apps,’ zegt Allisa bij het afscheid…

Als ze thuiskomt zijn de kinderen nog op school en haar man op zijn werk. Dit is haar vrije dag, daar wil ze van genieten. In de slaapkamer schijnt de zon op het bed. Ze kleedt zich langzaam uit, en gaat in de zon liggen. Traag gaat ze zichzelf strelen, ze voelt opwinding sterker worden. Nu stoppen dus…. Dat is nog niet zo makkelijk, maar ze wil het leren. Ze legt haar handen op haar hart en ademt daar zacht naartoe. Ze voelt hoe het verlangen zich verspreidt over haar hele lijf, er ontstaat een diepe ontspanning die ook heel extatisch voelt. Dan gaat de bel, met schrik herinnert ze zich dat ze iets besteld had op internet. Even voelt ze zich geïrriteerd, dan denkt ze weer aan de video: ‘Als je geen doel hebt, kun je ook elk moment stoppen.’ Ze schiet snel in een jurkje, loopt naar beneden en is net op tijd om het pakje aan te pakken.

Dan pakt ze haar mobiel: ”Eerste test geslaagd, alleen kan ik het.” Een snel antwoord volgt: “”.

Ze kan bijna niet wachten tot het avond is. Toch wel moeilijk, dat genieten van het verlangen. Maar deze avond werkt Jaime lang door, en ze moeten de volgende ochtend allebei vroeg op voor een lange werkdag. Slapen gaat voor.

Stoppen

Twee dagen later neemt Jaime het initiatief om te vrijen, zij volgt zoals ze dat wel meer doet. Als zijn bewegingen sneller worden, stopt ze. Ze maakt zich los, gaat naast hem liggen en kijkt naar hem. “Wat doe je?”, vraagt hij geïrriteerd. “Ik wil iets proberen. Kunnen we elkaar aankijken en elkaars handen vasthouden?”, zegt Allisa. Jaime zucht en draait zich naar haar toe: “Heb je weer een nieuwe goeroe ontdekt?” ‘Nee, ik wil jou opnieuw ontdekken.” “OK, doe je best, maar ik ga nu slapen.” Al snel valt hij in haar armen in slaap, zij kan de slaap niet vatten en pakt nog even haar mobieltje. “Samen is toch moeilijker dan alleen…” Een kort antwoord volgt: “Neem de tijd, ik moet nu ook slapen.

De volgende avond, als de kinderen naar bed zijn, zoekt ze nog meer video’s op YouTube. Een lang interview met een tantratrainer, want dat blijkt de techniek te zijn waar ze mee bezig is. Op het moment dat hij vertelt over de wetenschappelijke achtergronden van tantra, komt Jaime binnen. Hij hoort een verhaal over orgasme-onderzoek in een MRI-scan, hormonen, een zaadlozing die geen orgasme is, urenlang samen in extase kunnen zijn. Nieuwsgierig pakt hij een stoel en gaat naast Allisa zitten: “Is dit wat je gisteravond wilde delen? Zullen we het proberen?”
Typisch Jaime. Niet te veel praten, gelijk doen. Even voelt ze weerstand. Dan hoort ze in het interview het antwoord op haar onuitgesproken vraag. ‘Tantrisch vrijen gaat niet over zin of geen zin. Het gaat over nieuwsgierig onderzoek.’ Ze heeft wel iets met dit soort synchroniteit, dus ze pakt de hand van Jaime en ze lopen naar de slaapkamer.

Al snel zijn ze aan het vrijen, ze voelt hoe hij versnelt. ‘Stoppen’, fluistert ze. Zijn bewegingen vertragen. Maar het is te laat, kreunend komt hij klaar. Teleurgesteld draait ze zich om. Geen zin in Jaime, geen zin in appen met Cheryl.

Mag het stil zijn?

De eerstvolgende zaterdagavond hebben Allisa en Jaime een oppas en gaan ze uit eten. Allisa vertelt een lang verhaal over de toestanden op haar werk, waar een grote reorganisatie bezig is. Na een poosje zegt Jaime ineens: “Mag het stil zijn?” Geschokt kijkt ze naar hem. Gaat hij nu deze avond ook al verpesten? Waar is ze aan begonnen, zet ze haar mooie relatie op het spel? Jaime begint te lachen, maar Allisa ziet de lol nog even niet. Hij zegt: “Ik heb ook een paar videootjes bekeken van je tantratrainer. Je weet dat ik van korte en heldere boodschappen hou. Hij zei: ‘Fysiek moeten klaarkomen is net zoiets als verbaal moeten klaarkomen. Als een man en een vrouw zich daarin gelijkwaardig voelen, dan kunnen ze samen op onderzoek gaan.” Allisa is even stil. Dan zegt ze: “Maar dan mag het stoppen voor mij ook net zo moeilijk zijn als voor jou de laatste keer dat we vreeën? Dus ik maak toch nog mijn verhaal nog maar even af. ” Nu moeten ze alle twee lachen…

Als ze thuiskomen is een van de kinderen nog wakker. Als de rust in huis weergekeerd is, is het laat en vallen ze samen al snel in slaap. Allisa is de volgende ochtend vroeg wakker. Ze stuurt een kort appje aan Cheryl en ziet dat zij ook wakker is. Dan belt ze haar op en ze hebben een lang gesprek. Ze vertelt over het onderzoek met Jaime, en dat ze het heerlijk vindt om nu zo uitgebreid te kunnen praten. “Moet je dan nu verbaal klaarkomen?”, vraagt Cheryl plagerig. “Ik weet eigenlijk niet eens hoe ik dat kan voelen”, zegt Allisa. “ Misschien hetzelfde als in het vrijen met Jaime”, zegt Cheryl: “Als het onrustig voelt, je hebt een doel, dan gebruik je de ander. Of gebruik je nu mij. Dat noemen ze dan een emotie, de lading is te groot. Als het rustig voelt, in verbinding, dan maak je contact vanuit je gevoel, vanuit je hart. Fysiek of verbaal. Dat kun je alleen leren door veel te oefenen, het is net zoiets als tennissen of pianospelen, na 10.000 uur oefenen ben je er best wel goed in.”
“Zullen we met z’n vieren een tantra workshop gaan doen?”, stelt Allisa voor.
Dat gaan ze met hun partners bespreken, ze zijn wel eens met z’n vieren naar de sauna geweest, dit voelt nog wel spannender, maar ze gaan het doen.

Dagje oefenen

Ze zoeken een workshop op waar omgaan met grenzen belangrijk is, maar zonder lijfelijke seks. Als ze ‘s ochtends om 10:30 uur met een groep van 30 mensen staan te dansen, voelt dat bijzonder onwennig. Maar na een meditatie op het verlangen en een heldere uitleg ontstaat in de hele groep een ontspanning. In de ochtend wordt geoefend met grenzen, met jezelf aanraken zoals je door de ander aangeraakt wil worden en in balans zijn met jezelf en je partner. Alle oefeningen zijn erop gericht om in balans met jezelf te zijn en de liefde in jezelf te kunnen voelen, als een keuze. De trainer vertelt hoe ze zelf daarin langdurig geoefend heeft, en dat tantra begint bij het oefenen in deze liefde voordat je de seksuele oefeningen gaat doen.
‘s Middags volgt een kashmirische massage. Je mag kiezen om dit met je eigen partner te doen, wat ze doen. Er wordt tijd genomen om te voelen of je de massage gekleed wilt doen, of gedeeltelijk of helemaal bloot. Fijn om te ervaren dat niets moet en wel veel mogelijk is. Voor Allisa voelt het veilig om nog even bh en slip aan te houden, en zo wel met olie te kunnen masseren. De uitnodiging is om te beginnen met niets doen. En vanuit het niets doen een soort dansende massagebewegingen te gaan maken, maar je eigenlijk nog steeds niet iets ‘doet’, en zeker niet aan het werk gaat. De ontvanger wordt uitgenodigd om ook te onderzoeken hoe je in contact kunt zijn met de gever, door elkaar aan te kijken of door een zachte dansende beweging te maken met je handen en armen. Hoe kun je elkaar elk moment opnieuw ontmoeten, zonder doel, alles wat opkomt is welkom. Allisa voelt zowel in het geven als het ontvangen dezelfde zachte extase die ze enkele weken geleden voelde toen ze voor het zonder orgasme met zichzelf ging vrijen. Als er daarna een deelronde is, verteld Jaime over een vergelijkbaar gevoel, ze is blij om dat te horen.
Aan het eind van de workshop nodigt de trainer iedereen uit om allereerst thuis te gaan oefenen in het vrijen met jezelf. Ze vertelt dat ze regelmatig stellen krijgen voor relatie coaching, die teleurgesteld zijn in de gezamenlijke seks, maar weinig aandacht geven aan de seksuele relatie met zichzelf. “Het begint bij seksueel in balans zijn met jezelf. Dan is het vrijen met je partner een liefdevolle extra, in plaats van dat je de behoefte van de ander moet vervullen. Dat vraagt veel oefening. Waar je in de meeste meditatie of mindfulness een rustige plek zoekt voor meditatie, is bij tantra de uitnodiging om te gaan mediteren op heftige emoties of (seksuele-) verlangens, en om elke situatie, of het nu werk of een drukke stad of een gezin is, te zien als een mogelijkheid tot meditatie. Dit is ontstaan in de achtste en negende eeuw in India, toen monniken en nonnen de kloosters verlieten en onderzochten of je de tantrische meditatie ook in het dagelijks leven zou kunnen toepassen. Dit past heel goed in ons drukke westerse leven, het kost geen extra tijd omdat je de meditaties toepast in alles wat je tegenkomt.”

Verandering

Na de workshop oefent Allisa iedere dag met het vrijen met zichzelf. Ook met Jaime oefent ze in vrijen zonder zaadlozing of piekorgasme. Allisa voelt momenten van een diepe extatische verbondenheid, en hele intieme momenten waarin ze verdrietig kon zijn en toch seksueel verbonden. En regelmatig hebben ze ook gewoon heftige seks, soms een stuk heftiger dan zelfs in het begin van hun relatie. Daarin laten ze zich de ene keer helemaal gaan en de volgende keer stoppen ze opeens. Na de eerste frustratie wordt dat een intiem en soms ook heel hilarisch spel. Veranderingen zijn er niet alleen in de seksualiteit. Allisa ontdekt dat er iets verandert op haar werk. In vergaderingen is ze meer bewust van een houding van balans, waardoor alleen haar fysieke aanwezigheid al een positieve invloed op haar omgeving heeft. Ze kan de files van en naar haar werk ervaren als een bijzonder interessante vorm van meditatie. Ze wordt er nog steeds niet blij van, maar dat hoeft ook niet. Maar het is wel een mooie oefening om in balans te blijven.
Een bijzonder moment komt op een zondagochtend aan de ontbijttafel. Hun oudste dochter zegt dat ze het gevoel heeft dat het de afgelopen weken gezelliger in huis is. Dat hadden ze zelf eigenlijk nog niet zo gemerkt. De verandering is misschien niet heel groot. Ze hadden het altijd al goed. Maar er is iets fundamenteels veranderd. Als ze het appje van Cheryl van een aantal weken geleden nog een keer leest, voelt ze weer hoe diep ze geraakt is door deze tantrische visie. Hoe haar liefdesrelatie, het seksuele leven, maar ook het gezinsleven en haar werk meer in balans gekomen zijn.

Nieuwe betekenis

Allisa ontdekt een nieuwe betekenis van liefde en seks. Liefde is niet alleen de romantische liefde die komt en gaat, maar ook een keuze voor leven vanuit liefdevolle aandacht die je 24 uur per dag kunt leven, in bed, in je gezin en op je werk. En seks is niet alleen lust. Als je seks verbindt met liefde en een helder denken, wordt het een meditatieve en extatische levensenergie die je 24 uur per dag kunt ervaren in alles wat je doet.
Met Cheryl kan Allisa alles goed delen. Maar met andere vrienden blijkt dat nog niet zo makkelijk. Ze ontdekt dat veel mensen het moeilijk vinden om over liefde en seks te praten. En als ze er al over praten, dat ze vrij vast zitten in hoe liefde en seks moet zijn. Dat ze het moeilijk vinden om te horen dat er ook andere mogelijkheden zijn. Dan denkt Allisa terug aan het moment van het eerste lange app van Cheryl, haar verbazing dat niemand haar dit eerder verteld had. Nu begint ze dit beter te begrijpen. We leven in een cultuur waar liefde en seks schijnbaar heel vrij is, maar eigenlijk heel vast zit in bepaalde patronen. Niet verkeerd, Allisa en Jaime waren ook gelukkig zoals het was, en ook weer niet. Maar nu heeft ze ontdekt ze dat er veel meer mogelijk is. De uitdaging en uitnodiging is om te doorzien dat de waarheid van concepten een illusie is. Dat je concepten als liefde en seks vloeibaar kunt maken. En dat er dan veel mogelijk wordt.

Allisa, Jaime en Cheryl zijn geen bestaande personen. Maar ze zouden het wel kunnen zijn. We hebben voor dit verhaal een compilatie gekozen van verschillende verhalen, uit ons eigen leven, uit mails van deelnemers van onze trainingen, uit verhalen van mensen die relatie coaching bij ons volgen, uit verhalen van vrienden. Dit is een verhaal dat wij leven, elke dag weer. Dit is een verhaal dat wij delen in onze tantra trainingen en ons nieuwe boek.

Schrijf een reactie