De Tantra Tempels van Khajuraho in India

08-11-2020

Oorspronkelijk geplaatst op

Door sw Nirav Beej

Dit artikel vertegenwoordigt de visie van de auteur, deze hoeft niet overeen te komen met de visie van TantraWijzer.

Tientallen jaren geleden was ik een maand in Khajuraho, India. Daar staan de beroemde, prachtige Tantra tempels, uniek in de hele wereld. Al bij de eerste tempel kreeg ik z’n krachtige deja-vu beleving dat ik meteen op een bankje moest gaan zitten om ruim een half uur met gesloten ogen de hele film voorbij te zien komen. Dat was toen een van de meest indrukwekkende ervaringen.

De tempels van Khajuraho
Er staan nu nog ongeveer tweeëntwintig tempels. De meeste zijn tot halve ruïnes vervallen. Een duizend jaar geleden hebben er in dat gebied wel een paar honderd gestaan. In de loop der tijd hebben vooral Moslims de tempels verwoest. De buitenmuren van deze tempels zijn van onder tot boven, echt iedere vierkante centimeter, onevenaarbaar gebeeldhouwd. Er staan veel afbeeldingen van liefdevolle, prachtige stellen en groepen die de liefde met elkaar bedrijven. Je ziet er homo-, lesbienne- en groepsbeelden in allerlei mogelijke en onmogelijke houdingen.

De erotische beelden
De krachtig uitstralende beelden hebben een heel speciaal doel. Zij zijn er niet om er alleen maar naar te kijken. De meesten die deze beelden te zien krijgen, ervaren in eerste instantie een erotisch seksueel tafereel. Maar als je de beelden heel goed observeert, ga je ontdekken dat de gezichten een prachtige serene, extatische en liefdevolle uitstraling hebben. Deze beelden stellen de goddelijke verbinding voor vanuit het hart en niet vanuit de mind. Alleen door heilige liefde kunnen tegengestelde polen verbonden worden en totaal tot een eenheid met elkaar versmelten.

De beelden aan de buitenkant zijn er om op te mediteren. Ze maken je bewust van de focus op lichamelijke verlangens. Tantrische meditatie en transformatie oefeningen kunnen de weg openen om meer bij jezelf naar je innerlijke te kijken. Tantra beoogt hiermee je wereldse verlangens te overstijgen en spiritueel vrij te worden.

Tantrika worden
Als iemand zich bij een Tantra meester aanmeldde, moest diegene eerst buiten de tempel op de beelden mediteren. Elk tafereel minstens een aantal uren observeren totdat je de intrinsieke schoonheid ervan gaat inzien. Zo moest stuk voor stuk elk tafereel voor jezelf uitgewerkt worden. De Tantrika in spe ging zo de hele tempel rond, wat wel maanden in beslag kon nemen. Bij dit proces ontstaat een eenheidsharmonie en betreed je stap voor stap de meditatieve wereld van de mystici en laat je seksualiteit achter je. Het pornografische beeld verdwijnt langzaam aan en seks heeft geen focus meer. Hierdoor kan de directe ervaring van de verstrengelingen van de lichamen worden getransformeerd. Je gaat de diepere heilige betekenis van seksualiteit ervaren. Je beleeft dan de beelden als de meest devote kunst en schoonheid. Daarna meldt men zich weer bij de Tantra meester en bij voldoende inzicht mag je de tempel binnengaan. Binnen is er alleen maar leegte, gewijde spiritualiteit, stilte. Dan kan pas het Tantra pad verder vervolgd worden. Blijft je focus op het seksuele, dan is de wereld buiten de tempel voor jou bestemd.

De tempels nu
De tempels waren tantrische centra voor meditatie, rituelen en transformatie. Door de puriteinen en moralisten is deze grandioze levenshouding bijna verloren gegaan. Als je nu deze tempels bezoekt, heerst er een dode energie, verloren gegane glorie. Voor sommigen gaat er door ze te bezichtigen een hele wereld aan inzichten open. Er zijn nog enkele plaatsen op aarde waar deze vorm van Tantra nog levendig is.
Tantra tempels staan o.a. ook nog in Konarak, Puri, Assam, Calcutta (Kolkata), Bhubaneswar, Ujjain, Eklingji (bij Udaipur), Jwalamukhi en Baijnath (beide in de Himalaya’s) en natuurlijk heel veel Buddhistische Tantra tempels in de buurt van McLeodganj (bij Dharamsala).

Schrijf een reactie