1.1 - De tantra professional is een ervaren tantrika die zelf leeft volgens de visie en praktijk waar zij deelnemers in begeleidt.
1.2 - De tantra professional heeft een heldere visie op tantra en weet welke aspecten van haar werk tantrisch zijn en welke aspecten uit andere methoden/vormen/tradities komen.
1.3 - De tantra professional biedt alleen methoden en werkvormen aan waarin zij voldoende bekwaam is. Afhankelijk van de werkvorm kan die bekwaamheid worden verkregen op basis van opleidingen, trainingen, persoonlijke ervaringen etc.
1.4 - De tantra professional is zich bewust van de grenzen van haar kwaliteiten, kennis en vaardigheden en houdt hier rekening mee bij het toelaten van cliënten en bij de inhoud en vorm van haar sessies.
1.5 - De tantra professional werkt hygiënisch en veilig.
1.6 - De tantra professional weigert geen cliënten op basis van ras, afkomst, overtuiging, gender, seksuele geaardheid of op grond van enige andere factor die als discriminerend kan worden beschouwd. Wel kunnen sessies specifiek gericht zijn op een bepaalde doelgroep (mannen, vrouwen, stellen, leeftijdsgroepen, queer, bepaalde mate van ervaring in tantra etc.).
1.7 - Het beoordelen van de geschiktheid om deel te nemen aan een sessie, op basis van ervaring of passendheid bij de inhoud van de sessie, behoort tot de professionele verantwoordelijkheid van de begeleider.
1.8 - De tantra professional is tijdens een sessie niet onder invloed van verdovende of geestverruimende middelen en werkt niet met cliënten die onder invloed zijn. In uitzonderlijke situaties kan er na gezamenlijk overleg voor gekozen worden om bijvoorbeeld een plantmedicijn onderdeel van een sessie te laten zijn. In dit geval zorgt de professional ervoor dat de consequenties van het gebruik voor de cliënt van tevoren uitgebreid besproken zijn en dat zij zelf tijdens de sessie helder en aanspreekbaar blijft.
2.1 - De tantra professional communiceert vooraf en/of aan het begin van een sessie dat een cliënt altijd de vrijheid heeft om niet mee te gaan in een activiteit of interactie en dat een cliënt op geen enkele wijze ergens toe gedwongen zal worden.
2.2 - Gedurende een sessie bouwt de tantra professional bewust momenten in waarop een cliënt verbaal en/of schriftelijk consent geeft voor het aangaan van fysiek contact.
2.3 - Voorafgaand aan een sessie bespreekt de tantra professional met de cliënt wat de grenzen van de interactie voor die sessie zijn. Denk hierbij aan het al dan niet aanraken van bepaalde lichaamsdelen of naakt werken.
2.4 - Voorafgaand aan de sessie kan de tantra professional met de cliënt afspreken of en hoe de cliënt tijdens de sessie de afgesproken grenzen mag verruimen. Indien deze wens tijdens de sessie ontstaat, wordt bewust hiervoor een moment van overleg ingelast.
2.5 - Wanneer de cliënt of professional de afgesproken grenzen tijdens een sessie wil vernauwen, wordt dit te allen tijde gedaan.
2.6 - In een langer traject last de tantra professional bewust momenten in waarop een cliënt de ruimte heeft om zijn of haar grenzen te herzien of te herdefiniëren ter ondersteuning van de eigen ontwikkeling.
2.7 - Wanneer een sessie fysieke aanraking vanuit een begeleider behelst, gebeurt deze aanraking vanuit bewust contact, is deze passend voor de situatie en gericht op de ontwikkeling van de cliënt.
3.1 - Een tantra professional beoogt in alle gevallen het welzijn van de cliënt en handelt ernaar dit welzijn te bevorderen en geen schade toe te brengen.
3.2 - De tantra professional is zich bewust van de machtsverhouding die er per definitie is tussen een begeleider en een cliënt. De begeleider is erop gericht deze machtsverhouding op geen enkele wijze te misbruiken.
3.3 - De tantra professional zorgt ervoor dat zij de eigen persoonlijke/emotionele/seksuele behoeften niet via contacten met cliënten bevredigt. De professional blijft altijd gericht op de ontwikkeling van de cliënt.
3.4 - De tantra professional gaat tijdens een sessie of traject geen romantische en/of seksuele verbinding of relatie aan met een cliënt.
3.5 - Indien er een romantische/seksuele aantrekking gevoeld wordt tussen een tantra professional en een cliënt, dan neemt de professional de tijd om hierop te reflecteren, bij voorkeur via supervisie of intervisie. Afhankelijk van de aard van de gevoelens en van de intensiteit en het soort sessies bepaalt zij of het traject dient te worden gestopt en/of dat deze klik kan leiden tot romantisch/seksueel contact op een later moment. De professional gaat alleen een romantisch/seksuele contact met een persoon aan als er geen sprake (meer) is van een professionele relatie.
4.1 - De tantra professional vraagt cliënten voorafgaande aan een sessie om wensen, behoeften en bijzonderheden qua fysieke en geestelijke gezondheid (zoals trauma) te melden. De begeleider probeert op basis hiervan in te schatten of haar aanbod past bij de mogelijkheden en behoeften van een cliënt.
4.2 - De tantra professional kent haar eigen competenties en verwijst een (potentiële) cliënt eventueel door naar collega’s wanneer de eigen competenties en het eigen aanbod niet toereikend zijn voor haar behoeften en mogelijkheden. De tantra professional stimuleert waar nodig de communicatie en integratie met reguliere therapie of geneeskunde.
4.3 - De tantra professional heeft een open houding naar collega's, is bereid van anderen te leren en om te luisteren naar kritiek en suggesties.
4.4 - Bij twijfel over het ethisch handelen van een collega kunnen tantra professionals die deze code onderschrijven elkaar hier op een positieve en constructieve manier op aanspreken. Eventueel kan voor dit gesprek contact opgenomen worden met Stichting TantraWijzer.
4.5 - De tantra professional heeft een open houding naar intervisie met of supervisie van collega’s en zorgt dat dit onderdeel van haar werkwijze is.
4.6 - De tantra professional spreekt in de publieke- en de privésfeer op een respectvolle en integere manier over het werk(veld) en houdt de Ethische Gedragscode van TantraWijzer in ere.
5.1 - In geval van een conflict met een cliënt of met een collega is de tantra professional bereid tot mediatie, of het zoeken van andere middelen om het conflict op te lossen.
5.2 - Wanneer een conflict ontstaat tussen een cliënt en een tantra professional wordt gestreefd naar het vinden van een oplossing die voor beide partijen dienend is. Hierin moet voldoende aandacht zijn voor zowel het verhaal van de cliënt als voor de verantwoording van de professional.
5.3 - Als blijkt dat een professional laakbaar heeft gehandeld, is zij bereid zich verder te scholen of ontwikkelen om dergelijk handelen in de toekomst te voorkomen.